Image
Geen oorlog om Oekraïne
Geen oorlog om Oekraïne! Geen geld voor NAVO’s oorlogen!
Persbericht
2 minuten

Zaterdag 5/02 - 14u, Centraal station, Brussel

25 organisaties reageren op confrontatiepolitiek en stijging van het defensiebudget. Protestactie op zaterdag 5 februari om 14u, Centraal Station, Brussel.

De spanningen tussen de VS/NAVO en Rusland nemen alarmerende proporties aan met massale troepenverplaatsingen en wapenleveringen. Volgens de vredesbeweging dreigt een verdere escalatie alleen maar verliezers op te leveren. Ze vreest dat de confrontatiepolitiek kan uitmonden in een gevaarlijke oorlog tussen kernwapenmachten.

Een coalitie van 25 organisaties (*) vraagt onze politici en media om niet langer in de militaire logica mee te stappen en het gezond verstand te laten zegevieren. De organisaties vragen dat er gekozen wordt voor de weg van de dialoog en vrede. Er zijn diplomatieke oplossingen voor de crisis.

Ze zijn ook verontwaardigd dat de spanningen worden gebruikt om de verhoging van het Belgische defensiebudget met nog eens 14 miljard extra de komende 8 jaren te rechtvaardigen. Nadat de vorige regering nog maar heeft beslist om 9,2 miljard euro te investeren in wapens en militaire uitrusting, wil deze regering met het STAR-plan opnieuw ruim 10 miljard daarvoor vrijmaken. Dat is onaanvaardbaar in tijden van hoge sociale noden!

De organisaties vragen:

  1. Onmiddellijke onderhandelingen voor de-escalatie
  2. Een stopzetting van de dreigementen, troepenopbouw en wapenleveringen aan alle partijen
  3. Een staakt-het-vuren in Oekraïne en de uitvoering van bestaande akkoorden
  4. Een stopzetting van provocatieve uitbreidingen van de NAVO
  5. Geen nieuwe miljardenverhoging van defensiebudget. Investeer in Gezondheidszorg, onderwijs, sociale vooruitgang, klimaatmaatregelen!,


(*) Agir pour la Paix, Ander Europa, Association Culturelle Joseph Jacquemotte, CNAPD, Comac- studenten, CSOTAN, FAM-FPS, Forum Nord Sud, Hart boven Hard, intal, Käthe Kollwitz Collectief, LEF-FGE, Leuvense vredesbeweging, Masereelfonds, MCP, Parti Humaniste, PCB-CPB, Pax Christi Vlaanderen, PVDA/PTB, Quinoa, Sororidad Sin Frontera, Vredesactie, Vrede vzw, Vredeshuis Aalst, Welzijnszorg


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!