Image
Gaza

New York, 15 januari 2024; shutterstock.com

Het bewapenen van oorlogsmisdadigers is een oorlogsmisdaad
Opinie
4 minuten

Recentelijk toont de VS-regering zich iets ongeduldiger met Netanyahu’s aanhoudende genocide-beleid in Gaza. Er vallen hier en daar zelfs voorzichtig geformuleerde kritische opmerkingen te noteren – zo wordt er bij Israël op aangedrongen om het aantal civiele slachtoffers tot een minimum te beperken en zich te houden aan het internationaal recht. Vooral de Israëlische plannen om een militair grondoffensief te lanceren in en rond de zuidelijke stad Rafah kan de goedkeuring van Biden niet wegdragen. “Hij heeft het recht om Israël te verdedigen, het recht om Hamas te blijven vervolgen”, zei Biden twee weken geleden over Netanyahu in een MSNBC-interview. “Maar hij moet, hij moet, hij moet meer aandacht besteden aan de onschuldige levens die verloren gaan als gevolg van de ondernomen acties … Naar mijn mening doet hij Israël meer pijn dan dat hij Israël helpt”.

Op maandag 25 maart tijdens een zoveelste poging van de VN-Veiligheidsraad om in het kader van het Gaza-dossier een resolutie te stemmen die opriep tot een absoluut minimum -een onmiddellijk staakt-het-vuren- liet de VS, voor het eerst sinds het begin van de huidige militaire escalatie, zijn vetorecht op zak. Het is niet dat de VS voor stemde, maar het onthield zich. Dat was voor Netanyahu reden genoeg om een voorziene delegatie van Israëlische topfunctionarissen naar Washington af te lassen. Nationale Veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, verklaarde “zeer teleurgesteld” te zijn over de afgelasting en verzekerde Israël dat de positie van de VS niet veranderd is. De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, was op het moment van de VN-stemming al in Washington aanwezig, waar de oorlogsmisdadiger met alle egards ontvangen werd door zijn VS-tegenhanger, Austin, evenals door minister van Buitenlandse Zaken Blinken en Nationale Veiligheidsadviseur Sullivan. Gallant bepleitte er zijn zaak voor meer VS-wapens en de snelle levering ervan. 

Is de onvoorwaardelijke steun van Israëls eeuwige bondgenoot voor de oorlog in Gaza dan aan het afbrokkelen? Schijn bedriegt. In alle stilte keurde de regering Biden de afgelopen dagen de overdracht van miljarden dollars aan nieuwe wapentransporten naar Israël goed, meldde de Washington Post afgelopen vrijdag.

Volgens de VS-krant gaat het onder andere over meer dan 1800 MK84-bommen van 2000 pond, en 500 MK82-bommen van 500 pond, evenals 25 F-35A-gevechtsvliegtuigen. Over de MK84’s berichtte de Washington Post: “De bommen van 2000 pond, die in staat zijn om hele stadsblokken van de kaart te vegen en kraters in de aarde achter te laten van 60 meter breed en meer, worden bijna nooit meer gebruikt door Westerse legers in dichtbevolkte gebieden vanwege het risico op burgerslachtoffers”. Toch worden ze op grote schaal ingezet in de zeer dichtbevolkte Gazastrook waar meer dan 2 miljoen wanhopige Palestijnen vastzitten, die door het Israëlisch leger worden beschouwd als legitieme doelwitten.

Bovenop de 3,8 miljard dollar aan jaarlijkse militaire hulp van de VS aan Israël, autoriseerde de Biden-regering sinds 7 oktober al meer dan 100 afzonderlijke wapenleveringen aan Tel Aviv. De regering riep daarbij reeds verschillende keren een zogenaamde noodbevoegdheid in om het verplicht toezicht van het Congres te omzeilen en de wapenleveringen te kunnen versnellen. Dit werd noodzakelijk geacht om te kunnen voldoen aan de “dringende defensieve noden” van Israël, dat meer dan 32.000 doden verder, ongegeneerd burgers en burgerinfrastructuur blijft viseren.  

De houding van Biden is ronduit hypocriet. “De VS kan Netanyahu niet de ene dag smeken om te stoppen met het bombarderen van burgers en hem de volgende dag duizenden bommen van 2000 pond sturen die hele stadsblokken kunnen platgooien", commentarieerde senator Bernie Sanders vrijdag op X. "Dit is obsceen. We moeten een einde maken aan onze medeplichtigheid: Geen bommen meer naar Israël." Volgens peilingen drukt hij daarmee de mening uit van de meerderheid van de VS-bevolking (en zeker een meerderheid van de Democratische kiezers). Toch maakt Sanders binnen het Congres deel uit van slechts een kleine minderheid Democratische vertegenwoordigers die zich durft uitspreken voor een staakt-het-vuren en tegen VS-wapenleveringen aan Israël.

Het lijkt er dus op dat Biden eigenlijk vooral bezorgd is om de onvermijdelijke electorale impact die zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël zal hebben. Het is de onaflatende toevoer van wapens vanuit de VS die Israël in staat stelt om de intensiviteit van de genocidale campagne in Gaza aan te houden. Als Biden echt zou vinden dat schade aan burgers in Gaza moet worden voorkomen, dat de massamoord op Palestijnse kinderen moet ophouden, dan had hij de kraan van de VS-wapens richting Israël al lang toegedraaid. Het bewapenen van oorlogsmisdadigers is een oorlogsmisdaad. 
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.