Mensen, regeringen en rechtengroeperingen over de hele wereld keken met ingehouden adem toe hoe de bevolking in de VS dinsdag naar de stembus trok om een nieuwe president te kiezen, zo ook in het Midden-Oosten, waar heel wat op het spel staat, zeker in de landen die verwikkeld zijn in oorlog.
In het Midden-Oosten wordt gevreesd dat een tweede Trump-regering mogelijk nog slechter zou kunnen uitpakken voor de Palestijnen, van wie er nu al meer dan 160.000 zijn gedood, gewond of vermist geraakt als gevolg van de door de VS gesteunde aanvallen van Israël op Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Harris beloofde dat ze niets zal veranderen aan het Biden-beleid van “onwrikbare” steun voor Israël – o.a. het goedkeuren van tientallen miljarden dollars aan militaire hulp en diplomatieke dekking, bijv. in de vorm meerdere veto's tegen VN-resoluties voor een staakt-het-vuren. In zijn verkiezingscampagne heeft Trump Israël, dat aangeklaagd wordt voor genocide bij het Internationaal Gerechtshof, aangemoedigd om “snel af te maken waar ze aan begonnen zijn”.
Ammar Joudeh, een bewoner van het zwaar gebombardeerde vluchtelingenkamp Jabalia in het haast weggevaagde noorden van Gaza, vertelde Al Jazeera maandag: “Als Trump wint, overkomt ons een ramp. Het presidentschap van Trump was rampzalig voor de Palestijnse zaak. Hij erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de normalisatie tussen Israël en de Arabische landen nam toe”. Hij vervolgde: “Als Trump wint, worden we verplaatst naar het Sinaï-schiereiland [in Egypte]. Israël heeft al een groot deel van Trumps plan uitgevoerd om ons uit het noorden van Gaza te verdrijven. Als Trump weer aan de macht komt, zal hij het plan afmaken.”
Wafaa Abdel Rahman, die in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever woont, zei: “Als Palestijn zijn de twee opties elk erger dan elkaar. Het lijkt voor ons als Palestijnen alsof we moeten kiezen tussen de duivel en satan. Als Trump wint, geloof ik dat de oorlog snel en gewelddadiger in het voordeel van Israël zal worden beslecht”, legde ze uit. “Het beleid van Trump is duidelijk en bekend bij ons als Palestijnen. Harris zal echter afmaken wat haar opvolger is begonnen en hetzelfde standpunt innemen als haar partij, en zo zullen we in een langdurige oorlog blijven vastzitten zonder zicht op een oplossing. In beide gevallen is het resultaat de dood voor Gaza, maar in het tweede geval zal het een langzame en pijnlijkere dood zijn.”
In Israël toonden peilingen dat Trump -die zo populair is bij rechts dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een geplande gemeenschap in de illegaal bezette Syrische Golanhoogte naar hem vernoemde- meer dan drie keer zoveel steun krijgt als Harris. Sommige analisten denken dat Netanyahu met Trump meer kans heeft om een door de VS gesteunde oorlog tegen Iran te realiseren, iets wat hij al jarenlang nastreeft.
Wat Iran betreft is de grote vraag inderdaad of de winnaar van de VS-verkiezingen de weg van diplomatie of van een mogelijke oorlog zal inslaan. De in Teheran gevestigde politieke analist Diako Hosseini vertelde Al Jazeera op dinsdag dat “het nastreven van diplomatie met Trump veel moeilijker is voor Iran vanwege de moord” op Generaal Qassem Soleimani van de Islamitische Revolutionaire Garde in Irak, waartoe de voormalige Republikeinse president in januari 2020 de opdracht gaf.
“Als een potentiële Harris-regering echter bereid is, zou Iran geen grote obstakels zien voor rechtstreekse bilaterale gesprekken”, voegde hij eraan toe. “Desalniettemin is Iran zich er goed en realistisch van bewust dat diplomatie met Washington nu aanzienlijk veel moeilijker ligt dan op enig ander moment, ongeacht wie het Witte Huis als president overneemt.”