Image
geen oorlog in Oekraïne

Shutterstock.com

ICAN veroordeelt de Russische invasie van Oekraïne
Persbericht
2 minuten

De 'International Campaign to Abolish Nuclear Weapons' (ICAN), laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede in 2017, veroordeelt de Russische invasie van Oekraïne
en Poetins dreigement om kernwapens te gebruiken.

Oorlog is nooit te aanvaarden en de Russische aanvallen op Oekraïne, zullen zeker indien kernwapens worden ingezet, catastrofale gevolgen hebben voor de burgerbevolking.

Hoewel alle oorlogen onaanvaardbaar zijn, waarschuwt ICAN dat het recente Russische gedrag het conflict dreigt te escaleren tot een conflict waarbij kernwapens betrokken kunnen worden. Vorige week heeft Poetin een strategische kernwapenoefening gehouden, waarbij werd getraind op het inzetten van massavernietigingswapens op burgers met intercontinentale ballistische raketten, onderzees gelanceerde raketten en bommenwerpers.

Nog verontrustender is dat Poetin vanochtend verklaarde: "Voor degenen die in de verleiding zouden komen om in te grijpen. Rusland zal onmiddellijk reageren en u zult gevolgen ondervinden die u nooit eerder in uw geschiedenis hebt ondervonden" - een weinig verholen dreigement om kernwapens te gebruiken.

Het dreigen met het gebruik van kernwapens is verboden door het VN-Verbodsverdrag op kernwapens. Uit Poetins woorden en daden blijkt duidelijk dat het gebruik van kernwapens altijd op tafel ligt en dat het risico op het gebruik van deze massavernietigingswappens toeneemt.

Dit conflict is nu al schadelijk voor de burgerbevolking. Het toevoegen van dreigementen om burgers massaal te vermoorden, doet niets om mensen te beschermen. Het enige wat kernwapens in deze situatie doen, is het risico op een enorme humanitaire catastrofe verhogen.

Wij dringen er bij Rusland, Wit-Rusland en alle andere staten op aan geen militaire activiteiten met kernwapens te ontplooien, zoals militaire oefeningen oefeningen waarin kernwapens een rol spelen.

Op 27 februari 2022 plant Wit-Rusland een referendum over ingrijpende wijzigingen in de grondwet, waaronder een opheffing van de verbintenis van het land als neutrale, kernwapenvrije zone. Indien dit wordt goedgekeurd wordt de mogelijkheid geopend om in de toekomst Russische kernwapens te huisvesten. Het Wit-Russische referendum van zondag om de in de grondwet opgenomen belofte om kernwapenvrij te blijven in te trekken, is olie op het vuur gooien in een reeds gespannen tijd.

Wij dringen er bij de internationale gemeenschap op aan zware druk uit te oefenen op Rusland om de dialoog en dilomatie aan te gaan, het VN-Handvest na te leven, het Internationaal Humanitair Recht en de Rechten van de Mens te eerbiedigen en zich aan te sluiten bij de desbetreffende verdragen ter vermindering van het risico van kernwapens, waaronder het VN-Verbodsverdrag op kernwapens.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.