Image
betoging Gaza

Washington DC, oktober 2023; SVM

Joden in Israël en de VS spreken zich uit tegen de horror in Gaza
Artikel
5 minuten

Te midden van Netanyahu’s uitroeiing van Palestijnse burgers in Gaza, velen van hen kinderen, vrouwen en ouderen, dringen Israëlische en Amerikaanse joden alsmaar urgenter aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren en een sterke toename van de humanitaire hulp. 

In de Verenigde Staten zetten groepen als ‘Jewish Voice for Peace’ en ‘If Not Now’ sterk in op publieke geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid -een Amerikaanse traditie- om de onmenselijke en onvoorwaardelijke medeplichtigheid aan te vechten van het Congres en Joe Biden aan de genocidale vernietiging van de Palestijnen door het huidige extremistisch Israëlisch regime. Veel Joodse Amerikanen staan op, individueel of in groep, om "niet in onze naam" te roepen, tegen de door de VS gefinancierde burgerslachting in Gaza.

Op 13 december 2023 verscheen er een zeer uitstekende, maar weinig opgemerkte open brief aan president Joe Biden in de 'New York Times'. De brief was het initiatief van de legendarische Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem en was ondertekend door 16 andere Israëlische vredes- mensenrechten-, veteranen- en religieuze organisaties.

Onder de titel ‘De humanitaire catastrofe in de Gazastrook’, veroordeelt de brief de "afschuwelijke en criminele aanval van Hamas op Israëlische burgers" en eist ze de vrijlating van de Israëli's in Gaza. Wat volgt zijn uittreksels uit deze boodschap aan het Witte Huis

"Sinds het begin van de oorlog heeft het beleid van Israël de humanitaire crisis in Gaza tot een catastrofe gedreven - niet alleen als een onvermijdelijk gevolg van oorlog. Als onderdeel van dit beleid stopte Israël al snel na het begin van de gevechten met de verkoop van elektriciteit en water aan Gaza, sloot de grensovergangen en blokkeerde alle invoer van voedsel, water, brandstof en medicijnen."

De ondertekenaars van de brief verwijzen naar de Israëlische schendingen van het internationaal recht en gepleegde oorlogsmisdaden en gaan verder:

"VN-agentschappen en humanitaire organisaties melden dat de situatie in Gaza catastrofaal is en dat ze bijna geen mogelijkheid meer hebben om de bevolking te helpen. De weinige vrachtwagenladingen die worden toegelaten -volgens de rapporten een druppel op een hete plaat- kunnen niet worden verdeeld vanwege de voortdurende bombardementen, de vernietiging van de infrastructuur en de door Israël opgelegde beperkingen. Hierdoor lijden meer dan twee miljoen mensen honger en dorst, hebben ze geen toegang tot adequate medische zorg en verspreiden infectieziekten zich door onhygiënische overbevolking en gebrek aan water. Deze onvoorstelbare realiteit wordt met de dag erger."

“U [Biden] heeft de macht om onze [Israëlische] regering te beïnvloeden om haar beleid te veranderen en humanitaire hulp toe te laten in Gaza, in overeenstemming met de wettelijke verplichtingen van Israël […] Veel doden kunnen nog worden voorkomen. Israël moet zijn beleid nu veranderen."

Het geschatte dodental in Gaza van "meer dan 18.000" is een grove onderschatting. Meer dan tien keer zoveel kinderen in Gaza zijn gedood op negen weken tijd dan het aantal kinderen dat het leven verloor in de Russische oorlog tegen Oekraïne in bijna 22 maanden. Naast de ongekend intense bombardementen, zijn grote aantallen Palestijnse baby's, kinderen, vrouwen, zieken en invaliden dakloos, worden geconfronteerd met de elementen, en sterven met de minuut door de moorddadige omstandigheden zoals beschreven door deze Israëlische mensenrechtengroeperingen, journalisten en vastgelegd door VS-drones boven Gaza.

Gaza is tot puin gereduceerd en er zijn geen brandweerwagens of water om uitslaande branden te blussen. Het Israëlische leger heeft de meeste ziekenhuizen en gezondheidscentra vernietigd of buiten werking gesteld. Hulporganisaties van de VN worden beschoten en meer dan 130 van hun medewerkers zijn al gedood.

De Israëlische oorlogsmachine heeft ook het leven gekost aan meer dan 60 Palestijnse journalisten (velen met hun gezinnen), waaronder drie Israëlische verslaggevers. In overeenstemming met haar jarenlange uitsluiting van journalisten van buitenaf, wil de Israëlische regering niet dat de wereld iets te zien of te horen krijgt van niet-ingebedde, reguliere Israëlische of buitenlandse journalisten.

Dag na dodelijk dag, gebruiken president Biden, minister van Buitenlandse Zaken Blinken, en minister van Defensie Austin woorden die aandringen op het minimaliseren van de Palestijnse slachtoffers, terwijl ze massaal leveringen van bommen en raketten onderschrijven en VN-veto’s produceren. Niet te verwonderen dat de VS-functionarissen weinig inperkende invloed hebben.    

De Israëlische luchtmacht bombardeert en vervuilt de kleine landbouwgebieden, en vernietigt zo olijfgaarden en akkers waar graan, groenten en fruit worden verbouwd. Het is zelfs bij Israëlische wet verboden voor Palestijnen om regenwater op te vangen, dat is verordend als eigendom van de staat.

Zich niets aantrekkend van de wereldopinie, inclusief die van VS-bondgenoten, dringen Biden en de Democraten aan op nog eens 14,3 miljard dollar geld van de VS-belastingbetaler om de weerloze, nu dakloze, mensen in Gaza -schreeuwend van pijn en angst, ziek, uitgehongerd, stervend en niet in staat om hun verwanten te begraven- verder te vernietigen. Rottende lijken stapelen zich op en worden opgegeten door zwerfhonden.

Ondertussen worden mensen in de VS die zich uitspreken voor het stoppen van deze wreedheid beschuldigd van "antisemitisme" - een groteske devaluering en misbruik van een woord dat de wrede Russische pogroms en nazi-gruwelen van uitroeiing beschrijft. Het monddood maken van vreedzame kritiek met deze laster is een bewuste tactiek. Let op de verklaring van Shulamit Aloni, voormalig Israëlisch minister van Onderwijs en winnares van de Israël Prijs:

"Het is een truc. We gebruiken hem altijd. Wanneer iemand vanuit Europa kritiek heeft op Israël, dan brengen we de Holocaust ter sprake. Als mensen in de Verenigde Staten kritiek hebben op Israël, dan zijn ze antisemitisch."

Het werkt maar al te vaak. Amerikanen worden door het slijk gehaald, worden geschorst of verliezen hun baan, hun carrière en hun klanten omdat ze tegen het bloedbad in Gaza zijn. Het is een teken van de alom aanwezige partijdige censuur dat dergelijke straffen niet worden ervaren door Amerikanen die hun volledige steun uitspreken voor deze genocidale vernietiging van Gaza - een meervoudige oorlogsmisdaad zoals door zo veel joodse en niet-joodse internationale rechtsgeleerden in de VS en daarbuiten wordt bevestigd.

Dit vertaalde en ingekorte artikel verscheen eerder op Counterpunch


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.