Image
defensiebudget

Shutterstock.com

Pentagon gebuisd voor audit, maar krijgt toch 858 miljard dollar
Artikel
3 minuten

Stel je de onbeschaamdheid voor: falen voor een miljoenenaudit van publieke fondsen, en dan nog meer belastinggeld vragen.

Dat is precies wat de leiders van het Pentagon zopas deden.

Deze maand geraakte het nieuws bekend dat het Pentagon opnieuw niet slaagde voor een basisaudit die moet aantonen dat het weet waar zijn geld naartoe gaat. In plaats van enige vorm van verantwoording te eisen, staat het Congres echter klaar om een grote budgetverhoging te schenken aan een agentschap dat geen rekenschap kan geven over meer dan 60 procent van zijn activa.

Dat is een teken dat het agentschap duidelijk en simpelweg veel te groot is. 

De andere grote overheidsinstanties zijn dit jaar al lang geslaagd voor hun audits. Maar het Pentagon – met zijn wereldwijde wildgroei van meer dan 750 militaire basissen en installaties, dure aannemers en extravagante, zinloze wapensystemen – is zodanig enorm en onsamenhangend dat niemand weet waar het geld naartoe gaat.

Hier een eenvoudige oplossing: het Pentagon moet drastisch afgeslankt worden.

Na 20 jaar van oorlogen -terwijl overheidsuitgaven dringend nodig zijn elders- zou de vijfde mislukte audit van het Pentagon in evenveel jaren tijd de laatste druppel moeten zijn.

In plaats daarvan stevent het Congres voor het fiscaal jaar 2023 af op een budget van 858 miljard dollar voor het Pentagon en voor kernwapens (‘National Defense Authorization Act’) - en dat bedrag kan nog hoger worden. 

Alleen al de verhoging van de defensie-uitgaven ten opzichte van vorig jaar -zo’n 80 miljard dollar- zou meer dan het dubbele zijn van het hele diplomatieke budget van het ministerie van Buitenlandse Zaken. (Het astronomische budget werd vorige donderdag al goedgekeurd door het Lager Huis en gaat nu naar de Senaat.)

Dit is geen verstandig gebruik van belastinggeld. Het berooft programma's die de VS nodig heeft, zoals de stopgezette uitbreiding van de ‘Child Tax Credit’ die de kinderarmoede naar verluidt met de helft verminderde. 

De enige winnaars hier zijn de militaire contractanten en wapenfabrikanten die elk jaar ongeveer de helft van het budget van het Pentagon opeisen. Wat belastingbetalers in een typisch jaar alleen al besteden aan wapenbedrijf Lockheed Martin, zou elk Amerikaans kind een goede start in het leven kunnen geven door middel van kwalitatieve kinderopvang en voorschoolse opvang. Wat zou ons sterker maken?

Het lijkt erop dat de mensen in de VS het beginnen te snappen. Uit een nieuwe peiling blijkt immers dat slechts 48 procent van de Amerikanen het leger vertrouwt, tegenover 70 procent in 2018. Het is niet omdat ze de soldaten niet vertrouwen. Het is omdat de legertop, na 20 jaar van onrechtmatige oorlogen, verwacht dat ze zomaar 858 miljard dollar aan zuurverdiende belastingcenten krijgt, terwijl ze niet eens de helft kan verantwoorden van wat het al gekregen heeft. Sorry, maar dat slaat nergens op.

Dit vertaalde artikel verscheen eerder op Counterpunch.
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.