Image
Demonstratie in Nörvenich

Optocht naar de luchtmachtbasis Nörvenich (Foto: Ludo De Brabander)

Protestactie tegen nucleaire oefening 'Steadfast Noon'
Actieverslag
2 minuten

Elk najaar houden de NAVO-landen met kernwapens van de Verenigde Staten op hun grondgebied ‘Steadfast Noon’-manoeuvres. Daarbij oefenen de Belgische, Duitse, Italiaanse en Nederlandse luchtmacht om atoombommen uit de ondergrondse opslagplaatsen te monteren op gevechtsvliegtuigen van deze landen, in het kader van de nucleaire taakverdeling in NAVO-verband. Er wordt geoefend met dummies.

Vorig jaar doorbrak NAVO-Secretaris-Generaal Stoltenberg voor het eerst de volledige geheimhouding van Steadfast Noon met de woorden: "Deze oefening is een belangrijke test voor de nucleaire afschrikking van het Bondgenootschap.”
België en de andere NAVO-staten die deel uitmaken van de nucleaire taakverdeling weigeren om de aanwezigheid van kernwapens en de precieze rol van hun luchtmacht te onthullen. Steevast wordt geantwoord met het standaardzinnetje: “we bevestigen noch ontkennen de aanwezigheid van kernwapens”

Duitse vredesorganisaties lanceerden een oproep voor een vredesmanifestatie tegen deze nucleaire oorlogsoefeningen in Nörvenich.

Duitse vredesorganisaties lanceerden een oproep voor een vredesmanifestatie tegen deze nucleaire oorlogsoefeningen in Nörvenich.

De vliegbasis Nörvenich, niet ver van Keulen, speelt in Duitsland een belangrijke rol in deze manoeuvres. Het is een alternatieve locatie voor de Duitse Tornado straaljagers die normaal gestationeerd zijn op de vliegbasis Büchel, waar een twintigtal kernbommen staan opgesteld. Omdat Büchel vanwege moderniseringswerkzaamheden (260 miljoen euro!) slechts enkele jaren in beperkte mate kan worden gebruikt, worden Tornado's uit Büchel voor deze tijd verplaatst naar Nörvenich, zodat ze kunnen blijven deelnemen aan de manoeuvres.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.