Image
actiekamp

BS; CC

Klimaatkamp tegen kernwapens in Düren
Actieverslag
2 minuten

Van 4 juli tot 9 juli werd in het Duitse Düren een actiekamp tegen kernwapens georganiseerd. Vrede vzw was ook aanwezig.

Verschillende Duitse vredesbewegingen, waaronder de Duitse afdelingen van ICAN (de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire Wapens) en IPPNW ('International Physicians for the Prevention of Nuclear War'), organiseerden hun jaarlijks actiekamp tegen kernwapens dit jaar in Düren in plaats van Büchel.

De luchtmachtbasis van Büchel, waar een twintigtal VS-kernwapens ontplooid liggen, wordt momenteel vernieuwd om de nakende komst van de nieuwe B61-12 kernbommen en de aangekochte F35 gevechtsvliegtuigen te kunnen faciliteren. De ‘Taktisches Luftwaffengeschwader 33’, de Duitse luchtmachteenheid die verantwoordelijk is voor de afwerping van de VS-kernbommen, is daarom tijdelijk verhuisd naar de luchtmachtbasis van Nörvenich, niet zo ver van Düren. 

Het klimaatkamp tegen kernwapens in Düren bracht verschillende activisten vanuit Duitsland, Nederland en België samen om inspiratie op te doen, informatie uit te wisselen en nieuwe acties te plannen tegen de aanwezigheid van VS-kernwapens op Europees grondgebied.

De hele week vonden er workshops en discussies plaats over activisme, klimaat en kernwapens. Op vrijdag 7 juli blokkeerden de deelnemers van het kamp de toegangsweg naar de luchtmachtbasis van Nörvenich. De vredesactivisten hielden er gedurende vijf uur een 200-tal militaire voertuigen tegen. In de namiddag werd een panelgesprek georganiseerd over ‘nuclear sharing’ waar Dirk Hoogenkamp (IPPNW), Kim Rosebrock (IPPNW) en Bram Schulte (Vrede vzw) respectievelijk de situatie in de kernwapengastlanden Nederland, Duitsland en België schetsten. 

Zaterdag 8 juli stond in het teken van het zesjarig bestaan van het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW). Er werden speeches gehouden over het belang van nucleaire ontwapening en de rol van het TPNW.  


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.