Image
Kernwapens in België
Vredescafé #9 || Kernwapens in België: tijd voor een transparant debat
Webinar
3 minuten

Professor Tom Sauer (UAntwerpen), Steven De Vuyst (PVDA) en Merel Selleslach (Belgische Coalitie tegen Kernwapens) waren op woensdag 5 mei te gast bij ons vredescafé. Samen met hen keerden we terug naar het jaar 1963, toen de eerste kernwapens op de militaire basis van Kleine Brogel werden gestationeerd.

De plaatsing van kernwapens op ons grondgebied was vanaf het begin illegaal en volledig in strijd met de wil van de Belgische bevolking. Het Belgisch parlement stemde ermee in zichzelf buiten spel te zetten en de regering de vrije hand te geven in de beslissing over de installatie van kernwapens in ons land. Sindsdien wordt elk parlementair debat over de kernwapens in Kleine Brogel onmogelijk gemaakt. Elke vraag aan de Belgische minister van Defensie wordt steevast weggewuifd met: “We kunnen bevestigen, noch ontkennen dat er kernwapens zijn”. Kernwapens en democratie gaan niet samen. Dat was de centrale stelling van het vredescafé.

‘De voornaamste reden dat de kernwapens nog steeds in België liggen, is niet afschrikking, maar NAVO solidariteit’, poneerde professor Tom Sauer. Steven de Vuyst en Merel Selleslach traden hem daarin bij. We zien bijvoorbeeld dat minister Dedonder keer op keer argumenten van de NAVO herhaalt, met name om te verantwoorden waarom België het VN-Verbodsverdrag op kernwapens niet ondertekent.

Toch is ons lidmaatschap van de NAVO, volgens professor Sauer, geen geldige reden om kernwapens op ons grondgebied te bewaren. In het oprichtingsverdrag van de NAVO van 1949 wordt er namelijk met geen woord gerept over kernwapens. Verder zijn er ook landen binnen de NAVO die altijd kernwapens op hun grondgebied hebben geweigerd. Slechts vijf landen hebben de opdracht van ‘host nation’ aanvaard, waaronder België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije. Onze huidige politici ontbreken de politieke moed om deze taak terug af te stoten.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens (waar Vrede vzw actief lid van is) hoopt dit debat nieuw leven in te blazen met een petitie. Concreet vragen we een toevoeging aan de wet van 11 april 1962 die NAVO-troepen de toestemming geeft om door het Belgisch grondgebied te trekken of er zich te vestigen. De petitie stelt voor om een artikel 2 toe te voegen aan deze wet opdat kernwapens op Belgisch grondgebied expliciet verboden worden.

Onmogelijk? ‘Helemaal niet’, argumenteerde Merel Selleslach, ‘Dit artikel werd reeds voorgesteld door parlementsleden in 1962. Het amendement werd uiteindelijk losgelaten omdat de toenmalige minister van buitenlandse zaken Paul-Henri Spaak verzekerde dat “het niet de intentie is van de regering om [met deze wet] de installatie van nucleaire lanceerplatformen in België toe te staan.”  Een jaar later kwamen de kernwapens toch toe in België.’

De petitie gaat binnenkort van start. Meer info vind je op https://nonukes.be/nl/petitie/.

Het vredescafé kan je hier herbekijken:


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.