Image
Global woman for peace united against NATO
Vrouwen- en vredesactivisten verenigen zich wereldwijd voor vrede en tegen de NAVO
Persbericht
2 minuten

Volgende week komen vrouwen van over de hele wereld samen in Brussel - de thuisbasis van het NAVO-hoofdkwartier - in de aanloop naar de NAVO-top in Vilnius, Litouwen, op 11 en 12 juli. 'Global Women for Peace United against NATO' organiseert van 6 tot 9 juli een activiteitenprogramma.

Op de agenda van de internationale vrouwen- en vredesbeweging staan een reeks van hybride bijeenkomsten in de Pianofabriek (Fortstraat 35, Brussel), een evenement in het Europees Parlement en een straatactie op het Albertinaplein. Het internationale netwerk ’No to War – No to NATO’ organiseert vrijdagavond 7 juli een panelgesprek met prominente vredesactivisten over de NAVO en vredesalternatieven. Alle details hier.

Deelnemen kan ter plekke of online. Inschrijven doe je hier.

In een ‘Verklaring voor Vrede’ stellen honderden vrouwen van de vredesbeweging uit 36 landen:  "Wij zijn vrouwen van over de hele wereld, die intens van onze planeet houden. Wij koesteren de universele beginselen van gelijkheid, rechtvaardigheid en vrede die zijn vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens; wij strijden voor de versterking van de rechten van vrouwen en volkeren, tegen alle vormen van geweld, uitbuiting en discriminatie....”

"Ons streven naar vrede wordt vandaag de dag bedreigd door de escalerende wapenwedloop en het risico van een kernoorlog, de versterking van militaire allianties en de militarisering van internationale betrekkingen. Dit alles dreigt de mensheid naar een catastrofe te leiden...”

"Als vrouwen voor vrede verwerpen wij de NAVO en haar wereldbeeld. Het wakkert instabiliteit aan en verergert internationale conflicten. Het is onverenigbaar met ons principe om zorg te dragen voor de wereld - een principe dat we wereldwijd proberen te bevestigen."

Het volledige bericht in het Engels en andere talen - en de mogelijkheid om te ondertekenen - is te vinden op de ‘Verklaring voor vrede’.

Kernpunten van de boodschap zijn: nee tegen de NAVO, nee tegen gemilitariseerde blokken, nee tegen oorlog. Ja tegen een nieuwe veiligheidsstructuur in Europa, Ja tegen sociale en ecologische rechtvaardigheid, Ja tegen een multipolaire wereld gebaseerd op vrede, rechtvaardigheid en wereldwijde solidariteit.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

De NAVO vormt een voortdurende motor voor militarisering. De wereld heeft echter nood aan niet-militaire oplossingen en een versterking van competente internationale platforms voor conflictoplossing, gemeenschappelijke veiligheid en duurzame ontwikkeling.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.