Image
Herdenking

Herdenking 2021 - foto van Dieter Boone

77ste Hiroshima-Nagasaki herdenking
Persbericht
3 minuten

Op zondag 7 augustus herdenkt het Vredesoverleg Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op 6 en 9 augustus 1945 vernietigd door twee kernbommen. Honderdduizenden mensen kwamen daarbij om het leven.

77 jaar later zijn er nog steeds een slordige 13.000 nucleaire wapens in de wereld, waarvan er een twintigtal in België liggen. In de context van de Russische inval in Oekraïne werd de concrete dreiging van een kernwapenaanval bovendien opnieuw in de aandacht gekatapulteerd.   

De gebeurtenissen van 2022 bewijzen dat kernwapens nergens en op geen enkel moment bijdragen tot een veiligere wereld. Toch spendeerden de negen kernwapenstaten vorig jaar samen 82,4 miljard dollar aan hun nucleaire arsenalen. Dat is meer dan 156.000 dollar per minuut en een stijging met 6,5 miljard t.o.v. het jaar ervoor!  

De voorbije jaren werd volop geïnvesteerd in de modernisering van deze arsenalen. Ook de kernwapens van de VS die in NAVO-verband op de militaire basis in Kleine-Brogel liggen, worden binnenkort vervangen door een geüpgraded en beter inzetbare variant.

Zeker in het huidige klimaat van stijgende geopolitieke rivaliteit tussen grootmachten is het belangrijk om de gevolgen van de kernwapenaanvallen te blijven herdenken en onze stem te laten horen tegen deze massavernietigingswapens en voor multinationale nucleaire ontwapening.

Onze regering kan en zou hier een rol in moeten spelen.

Deze week startte in New York de 10de herzieningsconferentie van het internationaal Non-proliferatieverdrag voor Nucleaire wapens. De nieuwe Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, wees er in een toespraak op de verplichtingen van kernwapenstaten om te ontwapenen. Dat is een uitstekende positie, maar weinig geloofwaardig als België zich blijft inschrijven in de nucleaire politiek van de VS en de NAVO, en zich niet eens wil aansluiten bij het sinds eind januari van kracht zijnde VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens. Een onderzoek uit 2020 wijst nochtans uit dat meer dan driekwart van de Belgische bevolking daar voorstander van is.

In de geest van het eigen federaal regeerakkoord willen wij dat België een krachtig standpunt inneemt voor kernontwapening.

De regering moet stoppen met louter lippendienst te bewijzen aan nucleaire ontwapening en:
 
1. moet er zo vlug mogelijk voor zorgen dat België toetreedt tot het nieuwe Verdrag dat kernwapens verbiedt;
2. moet de kernbommen in ons land terug naar afzender sturen en een wettelijk verbod invoeren op de aanwezigheid van deze massavernietigingswapens op Belgisch grondgebied.
3. moet het diplomatieke voortouw nemen om van Europa een kernwapenvrije zone te maken, naar het voorbeeld van onder meer heel Afrika en Latijns-Amerika.

Hoe ziet de herdenkingsavond op 7 augustus eruit?

Sint-Niklaaskerk (21u)

De Mauthausen-trilogie van Mikis Theodorakis, gebracht door Tina Reynaert (piano) en Ria Cabus (zang)
Gedichten van Staf Rummens uit zijn bundel 'Drijfriem' (1963) door Vera Rummens

Korenlei (22u)

Concert vanop het water door de sopranen Anna Pardo Canedo en Kyoko Ishida, begeleid door celliste Eline Duerinck
Korte toespraak van achtereenvolgens Arthur Sanders (Vrede vzw) en waarnemend burgemeester van Gent Sofie Bracke.
Tewaterlating van lampionnen ter herdenking van de slachtoffers van de kernaanvallen

Meer info: Facebook-evenement of vrede.be/kalender
Perscontact: arthur@vrede.be of emmelien@vrede.be

Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw, woont van 4 tot en met 9 augustus de herdenkingen bij in Hiroshima en Nagasaki en is spreker op enkele conferenties rond kernontwapening in beide Japanse steden. Hij is er bereikbaar voor de pers via ludo@vrede.be of +32473516462 (Whatsapp)  

Vredesoverleg Gent is een forum van organisaties die de bevolking wil sensibiliseren rond vrede. We organiseren de herdenkingsactiviteiten in Gent met de steun van o.a. ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, ACLVB Regio Gent, Broederlijk Delen, Catapa, Climaxi vzw, De 2de Adem, DOK Gent, Dominicus Gent, Gents ActiePlatform Palestina, Intal Gent, Karibu Gents Wereldkoor, Links Ecologisch Forum, Masereelfonds, Pax Christi Gent, Viadagio vzw, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent en de financiële steun van de Stad Gent.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.