De regering van het Verenigd Koninkrijk wordt beschuldigd van “totale medeplichtigheid” aan de dood van tienduizenden mensen in Gaza na de toekenning van een nieuwe ronde overheidsgeld aan de Britse tak van de Israëlische wapenproducent Elbit.
Een contract van het Ministerie van Defensie daterend van 17 januari 2024 vertegenwoordigt de eerste deal van Groot-Brittannië met Elbit's Britse dochteronderneming, Elbit Systems UK, sinds Israël de belegering van Gaza initieerde na de Hamas-aanval van 7 oktober.
Elbit levert naar verluidt tot 85% van de Israëlische drones en militair grondmaterieel en beschrijft zijn Hermes 450-drones – die in de recente maanden gebruikt worden door Israël tegen Gaza-doelwitten – als “de ruggengraat van de Israëlische defensiemacht.”
De directeur van het wapenbedrijf, Bezhalel Machlis, zei in november 2023 dat het de wapenproductie "opvoert ter ondersteuning van het Israëlisch MOD [Ministerie van Defensie] en de Israëlische veiligheidstroepen".
Dergelijke acties betekenen dat de Britse regering alle betrokkenheid bij Elbit moet beëindigen, zegt Samuel Sweek, een woordvoerder van het 'Peace and Justice Project', een in het VK gevestigde campagnegroep die is opgericht door voormalig Labour-leider Jeremy Corbyn.
Sweek vertelde aan openDemocracy: "Het toekennen van contracten aan Israëlische wapenfabrikanten zoals Elbit, wiens producten worden gebruikt in de genocidale vernietiging van Gaza, toont een onberouwvolle en verwerpelijke houding van de Britse regering." Totdat de oorlogsmachine wordt stilgelegd, ze oproept tot een permanent staakt-het-vuren en een einde wordt gemaakt aan de bezetting van Palestina, blijft ze volledig medeplichtig aan de dood van meer dan 30.000 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in Gaza."
Volgens gegevens van Tussell, dat details verstrekt over overheidscontracten in het Verenigd Koninkrijk, heeft Elbit Systems UK sinds 2012, 25 overheidscontracten in de wacht gesleept, voor een totaal bedrag van meer dan 355 miljoen pond. Het laatste contract, met een waarde van meer 25.000 pond, werd toegekend vier dagen nadat vele duizenden mensen door het centrum van Londen marcheerden om een staakt-het-vuren in Gaza te eisen.
Het contract betreft het leveren van training en simulatie aan VS-, Litouws en NAVO-militair personeel als onderdeel van 'Exercise Furious Wolf', dat zich richt op oorlogsvoering vanuit de lucht tegen “vijandige doelen”.
De actiegroep 'Palestine Action' beweert dat Elbit de Britse training en simulatie-contracten binnenhaalt omwille van zijn resultaten en prestaties in Israël. Een woordvoerder van de groep benadrukt dat landen die contracten afsluiten en samenwerken met Elbit "medeplichtig zijn aan genocide". Hij vervolgt dat zijn organisatie er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat het contract “onmogelijk uit te voeren” is.
“We hebben eerder met succes contracten gecompromitteerd tussen Elbit en het Brits ministerie van Defensie ter waarde van 280 miljoen Britse pond. Het kan opnieuw worden gedaan”, zei de woordvoerder, verwijzend naar de protesten in 2022 die volgens hem resulteerden in het verlies door Elbit van twee Britse overheidscontracten. Zowel Elbit als de regering ontkennen dat Palestine Action een rol gespeeld heeft in de opschorting van de contracten. De minister van Justitie Alex Chalk beweerde dat de beslissing verband hield met "herziene operationele soevereiniteitsnormen".
Gearóid Ó Cuinn, de directeur van het 'Global Legal Action Network' (GLAN), dat de Britse regering voor de rechter daagt vanwege haar weigering om de export van wapens naar Israël te stoppen, riep de Britse ministers op om hun contracten met Elbit en alle andere wapenhandelaren te herzien.
"Het Internationaal Gerechtshof heeft vastgesteld dat er een reëel en imminent risico is op genocide in Gaza”, aldus Ó Cuinn. "Het Verenigd Koninkrijk is wettelijk verplicht om genocide te voorkomen en zou onmiddellijk de wapenexport naar Israël moeten stopzetten en bovendien alle contracten met wapenexporteurs die mogelijk medeplichtig zijn aan het helpen en aanzetten tot gruweldaden, juridisch moeten herzien."
Raytheon, een van de grootste wapenproducenten van de VS, heeft in november ook Britse overheidscontracten binnengehaald. Volgens de gegevens van Tussell zijn er sinds 2012, 87 contracten, ter waarde van meer dan 6 miljoen pond, toegekend aan het VS-wapenbedrijf.
"Het is misselijkmakend dat wapenfabrikanten altijd recordrendementen halen uit oorlogen en beschamend dat hun aandeelhouders daarvan profiteren", stelt een woordvoerder van de 'Stop the War Coalition', een medeorganisator van de wekelijkse pro-Palestina demonstraties die sinds oktober in heel Groot-Brittannië plaatsvinden. "Oorlogen worden gevoerd door grote machten en het zijn de grote bedrijven die ervan profiteren. Gewone mensen zijn daarbij altijd het slachtoffer".
Dit vertaalde artikel verscheen eerder op openDemocracy.