Image
Sheikh Jarrah

Latuff

De uitzetting van Palestijnen in het bezette Oost-Jeruzalem houdt onverminderd aan
Artikel
5 minuten

Voor de tweede nacht op rij worden de bewoners van de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah in het bezette Oost-Jeruzalem geconfronteerd met geweld van de politie en Joods-Israëlische kolonisten.

De Palestijnen in Sheikh Jarrah worden uit hun huizen gezet, om plaats te maken voor Joodse kolonisten. De huisuitzettingen maken deel uit van een aanhoudende Israëlische inspanning om het sinds 1967 bezette Oost-Jeruzalem te ‘verjoodsen’.

Oost-Jeruzalem wordt inmiddels bijna volledig omgeven door volgens het internationaal recht illegale Israëlische nederzettingen. Inmiddels wonen er al zo’n 220.000 Joods-Israëlische kolonisten. De meeste van de 340.000 Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem zitten opeengepakt in steeds meer overbevolkte buurten, met slechte openbare voorzieningen en weinig ruimte om te bouwen. 

Oost-Jeruzalem wordt inmiddels bijna volledig omgeven door volgens het internationaal recht illegale Israëlische nederzettingen.

Volgens de meest recente cijfers -die na een juridische strijd van twee jaar bemachtigd werden door de Israëlische vredesorganisatie Peace Now- kregen de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, waar ze 60% van de bevolking uitmaken, slechts 30% van de bouwvergunningen die sinds 1991 toegekend werden. Erger is dat de helft van de Palestijnse bevolking in Oost-Jeruzalem het risico loopt dat hun huizen afgebroken of in beslag genomen worden door de staat. 

Inlijving van Oost-Jeruzalem

De Joods-Israëlische nederzettingen in Oost-Jeruzalem snijden de stad geografisch af van de bezette Palestijnse Jordaanoever. Ze maken het in de praktijk onmogelijk dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad kan worden van een toekomstige Palestijnse staat. In 1980 annexeerde Israël het bezette Oost-Jeruzalem via een basiswet die heel Jeruzalem uitriep als de ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat. Deze annexatie werd verworpen door de internationale gemeenschap, maar werd eind 2017 erkend door de Amerikaanse president Trump, die prompt de VS-ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisde (een beslissing die overigens niet teruggedraaid werd door zijn opvolger president Biden). 

Sinds deze openlijke steunbetuiging van Trump, is het aantal Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem fel gestegen. Ook het aantal huisvernietigingen en uitzettingen van Palestijnen schoot de hoogte in. 

Het Internationaal Humanitair Recht verbiedt de confiscatie van privébezit in bezet gebied, alsook de verplichte ontheemding van de bezette bevolking en de transfer door de bezettende macht van de eigen bevolking naar bezet gebied. Volgens het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten komen de onteigening en uitzetting van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem neer op oorlogsmisdaden. 

Sinds de openlijke steunbetuiging van Trump is het aantal Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem fel gestegen.

Sheikh Jarrah is een van de Palestijnse buurten die geviseerd worden door Joodse kolonisten. De Palestijnse bewoners leven er al decennia en zijn voornamelijk afstammelingen van vluchtelingen die verdreven werden uit hun huizen in Jaffa en Haifa tijdens de Nakba van 1948. 

In mei 2021 leidde het protest tegen de voorziene uitzetting van een aantal Palestijnse families in Sheikh Jarrah tot een gewelddadige bestorming van de site van de Al-Aqsa moskee in Oost-Jeruzalem door Israëlische politieagenten. Er werden verdovingsgranaten, traangas en rubberen kogels ingezet. Honderden mensen, de grote meerderheid Palestijnen, geraakten daarbij gewond, wat wijdverbreid protest uitlokte bij de Palestijnse gemeenschappen in Israël zelf en in de bezette gebieden. 

Na een tweede gewelddadige bestorming vaardigde Hamas een ultimatum uit aan Israël om zich terug te trekken uit de Al-Aqsa-site en uit Sheikh Jarrah. Toen dit niet gebeurde, werden er vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd richting Israël. De Israëlische regering reageerde met een dagenlange intensieve bombardementencampagne op Gaza, waarbij 260 Palestijnen om het leven kwamen, waaronder 66 kinderen.        

Kolonistengeweld

Ondertussen bleven de onteigeningen, huisvernietigingen en uitzettingen in Oost-Jeruzalem doorgaan. De afgelopen twee dagen flakkerde het geweld in de buurt Sheikh Jarrah opnieuw op. 

Tientallen Palestijnen verzamelden zondagavond 13 februari in en aan het huis van de familie Salem die begin maart uitgezet dreigt te worden. De familie, bestaande uit grootmoeder Fatima Salem, die in het geviseerde huis woont samen met haar zoon en dochter en hun respectievelijke gezinnen, was zaterdagnacht 12 februari al het slachtoffer geworden van intimidatie en aanvallen met pepperspray door tientallen joodse kolonisten. Op weg naar de woning van de Salems gooide de groep stenen naar Palestijnse huizen in de wijk en werden auto’s beschadigd. 

Er leven vandaag nog 37 Palestijnse families in Sheikh Jarrah, waarvan er zes met imminente uitzetting bedreigd worden.

Onder leiding van het extreemrechtse Knesset-lid Itamar Ben-Gvir vatten Joodse kolonisten zondag post vlakbij de geviseerde woning, op een stuk land dat in januari al in beslag genomen werd van de Salems. Ben-Gvir is de leider van 'Otzma Yehudit' (Joodse Kracht), een moderne ideologische uitloper van de in 1994 wegens terrorisme verboden Kach-partij. 

Na een dag van islamofobe gezangen, intimidatie en schermutselingen door de Joodse kolonisten, zetten de Israëlische veiligheidstroepen stinkwaterkanonnen (die enorm slecht geurend water spuiten), bereden politie, verdovingsgranaten en rubberen kogels in om de Palestijnen die zich uit solidariteit aan het huis van de Salems verzameld hadden, uiteen te drijven. Tientallen mensen geraakten gewond en ten minste 12 Palestijnen werden gearresteerd.  

De Palestijnse activist Ramzi Abbasi zei op zijn Instagram-account dat de sfeer ter plaatse “sterk doet denken aan de situatie die vorig jaar aan de opstand van Sheikh Jarrah voorafging”. Het wordt afwachten of er straks een nieuwe nacht van geweld volgt en of de situatie nog verder escaleert.

Sinds 2020 hebben de Israëlische rechtbanken de uitzetting bevolen van 13 Palestijnse families uit Sheikh Jarrah. Momenteel leven er nog 37 Palestijnse families in deze wijk, van wie er zes met imminente uitzetting bedreigd worden. 
       


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

BDS

De Boycot, Desinvestering & Sancties-beweging (BDS) wil een einde brengen aan de internationale steun voor de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen. Vrede vzw ondersteunt de BDS-beweging in België. 

Basisinformatie

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.