Image
Politieke gevangenen
Massale arrestatie van Palestijnen in Israël in nasleep van oorlog
Artikel
5 minuten

Profiterend van het staakt-het-vuren en de relatieve media-stilte die daarmee gepaard gaat, worden Palestijnen in Israël massaal gearresteerd.

Na 11 dagen van geweld en bombardementen ging het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van kracht op vrijdagochtend 21 mei. De balans voor de Palestijnen in Gaza is zwaar.

De Verenigde Naties (VN) bevestigde ondertussen al 248 dodelijke slachtoffers ten gevolge van de Israëlische luchtaanvallen op Gaza, waaronder 67 kinderen. De raketten afgevuurd vanuit Gaza kostten het leven aan 12 Israëli’s.

Volgens de Britse liefdadigheidsinstelling 'Medical Aid for Palestinians' geraakten bijna 2.000 Gazanen gewond, waarvan velen "uitgebreide chirurgie en revalidatie nodig hebben”. De gezondheidszorg in Gaza staat echter op instorten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteerde de beschadiging door luchtaanvallen van 30 gezondheidszorgfaciliteiten, waaronder een eerstelijnskliniek.

Ook het belangrijkste COVID-19-testlaboratorium op de Gazastrook werd geraakt. Zowel de WHO als het Internationaal Comité van het Rode Kruis benadrukken het nijpend tekort aan medicatie en ander medisch materiaal. 

De gezondheidszorg in Gaza staat op instorten.

De gevolgen voor de geestelijke gezondheid zijn ook enorm voor een bevolking die reeds getraumatiseerd is door herhaaldelijke militaire offensieven en een illegale blokkade die al 14 jaar aansleept.

Vele tienduizenden Gazanen ontvluchtten hun huizen tijdens de bombardementen. Ze zochten massaal hun toevlucht in VN-scholen die duidelijk gemarkeerd worden met vlaggen. Deze mensen keerden het afgelopen weekend terug naar hun huizen (of wat daarvan overschiet), maar omdat ze met zovelen samengepakt zaten in de scholen wordt er gevreesd voor een COVID-19 uitbraak in de komende weken.

De infrastructuur in de dichtbevolkte Gazastrook werd zwaar beschadigd. Vele huizen en gebouwen werden volledig platgebombardeerd, onder andere het Ministerie van Gezondheid. Zeker 1000 woningen en winkels werden volledig verwoest. Nog eens meer dan 750 woningen en winkels zijn zwaar beschadigd of onbewoonbaar. De Palestijnse autoriteiten in Gaza spreken van 40 miljoen dollar schade aan de plaatselijke industrie en 22 miljoen dollar aan de energiesector.

Momenteel is er zo’n 7 uur elektriciteit per dag. Het gebrek aan elektriciteit verstoort de werking van de ontziltingsinstallaties die drinkwater leveren aan bijna een half miljoen mensen en de rioolwaterzuiveringsinstallaties, waardoor onbehandeld afvalwater in zee terechtkomt. 

Wet en Orde 

In de nasleep van de recente oorlog kondigde de Israëlische politie op zondagavond (23 mei 2021) de lancering van ‘Operatie Wet en Orde’ aan. Deze politie-operatie komt neer op een massale arrestatiecampagne gericht tegen de Palestijnse burgers in Israël. (Dat zijn de Palestijnen en hun nakomelingen die zich na de oprichting van Israël in 1948 binnen de grenzen van de joodse staat bevonden. Ze maken 20% uit van de bevolking in Israël.)

Het politie-statement van zondagavond meldde dat de komende 48 uur duizenden eenheden zouden participeren aan de operatie in steden en buurten in heel Israël en Jeruzalem. “Huizen zullen doorzocht worden en onderzoeken gevoerd tot er aanklachten zijn ingediend en gevangenisstraffen zijn opgelegd”.

Sinds de officiële start van de campagne werden al meer dan 500 Palestijnen opgepakt. Israël viseert jongeren die participeerden aan de recente protestacties tegen de verdrijving van Palestijnse gezinnen uit Sheikh Jarrah in bezet Oost-Jeruzalem, tegen de gewelddadige aanvallen van de Israëlische veiligheidsdiensten op de Al-Aqsa-site en tegen het nederzettingenbeleid in het algemeen.

Sinds de officiële start van de campagne werden al meer dan 500 Palestijnse burgers in Israël opgepakt.

Volgens de politie moet de campagne de orde herstellen, maar het betreft duidelijk een bredere vergeldingsactie voor het politieke activisme van Palestijnen die het gewaagd hebben om op te komen voor hun basisrechten, onder meer door te participeren aan de Staking voor Waardigheid.

Dinsdag 18 mei gaven de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever, in Gaza, in de vluchtelingenkampen in de omringende Arabische landen, in bezet Oost-Jeruzalem en in Israël zelf, massaal gehoor aan deze historische stakingsactie voor een einde aan “het geweld tegen en de etnische zuivering van” hun volk. Met miljoenen trokken ze de straten op en in Israël zelf legden 1,6 miljoen Palestijnse burgers het werk neer. Het was lang geleden dat er zoveel onderlinge Palestijnse solidariteit en eenheid heerste. De arrestatiecampagne probeert die nu te doorbreken en te bestraffen.

Arrestatiegolf

De lancering van Wet en Orde ligt in het verlengde van een reeds eerder opgestarte Israëlische arrestatiegolf. Nog vóór de tweede bestorming door de Israëlische veiligheidstroepen van de Al-Aqsa-site op 10 mei viel er al een aanzienlijke stijging te noteren van het aantal willekeurige arrestaties rond de Damascus Gate en de wijk Sheikh Jarrah, waar sinds april protestacties aan de gang waren. 

De Israëlische politie meldde zondagavond dat er sinds 9 mei al zo’n 1550 mensen gearresteerd en noemde Operatie Wet en Orde zelf een “voortzetting” van een beleid dat de vervolging beoogt van “relschoppers” en “criminelen” die de afgelopen twee weken Israëlische burgers hebben aangevallen. Over de extremistische joodse Israëli’s die hun Palestijnse medeburgers en hun woningen aanvielen, zwijgt de politie in alle talen.

De arrestaties verlopen doorgaans gewelddadig en ook in hechtenis worden de Palestijnen vaak onderworpen aan fysiek en psychisch geweld. Na onbepaalde tijd wordt een meerderheid van de gearresteerden (al dan niet onder voorwaarden) weer vrijgelaten, maar volgens Addameer -een Palestijnse NGO die werkt rond politieke gevangenen- werden sinds 9 mei al 155 Palestijnse burgers in Israël aangeklaagd.

Hassan Jabareen, de directeur van Adalah, een juridisch centrum voor de rechten van de Arabische minderheid in Israël, noemt de arrestatiegolf een “oorlog’ tegen Palestijnse demonstranten, politieke activisten en minderjarigen, bedoeld om te intimideren en om de jeugd af te schrikken hun recht op vrije meningsuiting en protest uit te oefenen.

Ook op de bezette Westelijke Jordaanoever werd recent een Israëlische arrestatiegolf geïnitieerd.

Ook op de bezette Westelijke Jordaanoever werd recent een Israëlische arrestatiegolf geïnitieerd.

Ze startte op 4 mei en werd gradueel opgedreven. Op 12 mei alleen al werden bijna 60 Palestijnen, waaronder voormalige politieke gevangenen, journalisten, activisten en politici onderworpen aan de bestorming van hun huizen en arrestatie. Minstens 25 van hen, waaronder verschillende minderjarigen, werden zonder aanklacht of proces in administratieve detentie genomen.
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

BDS

De Boycot, Desinvestering & Sancties-beweging (BDS) wil een einde brengen aan de internationale steun voor de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen. Vrede vzw ondersteunt de BDS-beweging in België. 

Basisinformatie

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.