Image
President Trump krijgt zijn zin
Illustratie: Markusszy
President Trump krijgt zijn zin
Artikel
4 minuten

President Donald Trump gaf op 18 juni 2018 de opdracht om een ‘Space Force’ op te richten als zelfstandige militaire macht voor de ruimte. Op 29 augustus 2019 is de US Space Command officieel opgericht. Uit Trumps uitspraken blijkt dat hij de ruimte ziet als een oorlogsfront.

Deze moest in zijn ogen op dezelfde hoogte komen te staan als de andere legercomponenten, met name de landmacht, de zeemacht, de luchtmacht, de Navy (interventie-operaties) en de kustwacht.

President Trump situeerde deze stap toen als een onderdeel van de voorbereidingen voor een oorlog met Rusland en China. Hij ziet de ruimte duidelijk als een ‘war-fighting domain’, zeg maar een oorlogsfront. “Ons lot buiten de aarde betreft niet alleen een zaak van nationale identiteit maar ook een zaak van nationale veiligheid. Het volstaat niet om enkel een Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte te hebben. We moeten een Amerikaanse dominantie hebben in de ruimte. We kunnen niet aanvaarden dat China, Rusland en andere landen ons voorgaan.”

Een goed jaar later, 29 augustus 2019, werd de officiële herinstallatie van het US Space Command als het 11de ‘unified combatant command’ plechtig afgekondigd. (Er had al een Space command bestaan maar dat werd onder G.W.Bush ondergebracht bij het Strategic Command). Weliswaar niet als Space Force zoals president Trump het oorspronkelijk in gedachte had, maar wel als Space Command. Deze heroriëntering had hij eind 2018 goedgekeurd. Een ‘command’ structuur is veel meer op het praktisch inzetten gericht, terwijl een ‘force’ meer aandacht heeft voor het overzicht, de grote doelstellingen, de middelen. Een ‘unified combatant command’ is een onderdeel van de Amerikaanse defensie op basis van een geografisch rooster en een rooster voor “sectoriële verantwoordelijkheden’. Zo zijn er zes geografische bevelvoeringsstructuren: USAfricom, USCentcom, USEucom, USNorthcom, USSoutchom, USIndoPacom (India & Pacific). En sedert 29 augustus zijn er 5 sectoriële commando’s : Cyber, Special Operation, Transport, Strategic Command en nu ook Space Command.

“Onze tegenstanders bewapenen de ruimtebanen rond de aarde met nieuwe technologie gericht tegen Amerikaanse satellieten die essentieel zijn voor zowel onze oorlogsoperaties als onze levenswijze thuis. De vrijheid om in de ruimte op te kunnen treden is van wezenlijk belang om elke raket te detecteren en te vernietigen die tegen de Verenigde Staten wordt gelanceerd”, commentarieerde president Trump. Rusland en China worden als de grootste bedreiging gezien voor de Amerikaanse satellieten vanwege hun snelle vooruitgang op het vlak van elektronische en kinetische wapens die gebruikt zouden kunnen worden om satellieten te treffen of te vernietigen.

Aan het hoofd van US Space Command staat luchtmachtgeneraal Jay Raymond . Hij zal het bevel voeren over 87 eenheden die bezig zijn met  “missile warning, satellite operations, space control and space support,” Voorlopig wordt Peterson Air force Base in Colorado het hoofdkwartier met zo’n 287 personeelsleden. Er is een studie op komst om de toekomstige omvang van Space Command te bepalen. Er was eerder al sprake van dat deze nieuwe sectie op korte termijn zou kunnen rekenen op 642 personeelsleden die overkomen van   U.S. Strategic Command. Het budget voor 2020 bedraagt 83,8 miljoen dollar, 8,2 miljoen is nieuw geld, de 75,6 miljoen wordt geput uit andere budgetposten.

“Onze eerste prioriteit is het realiseren van een naadloze overgang naar de nieuwe structuur van het ‘command and control” over de essentiële ruimte-instrumenten waarvan de natie en het leger dagelijks afhankelijk is. Tegelijkertijd moeten we stappen zetten om de waakzaamheid en dodelijke efficiëntie te garanderen in de verschuiving van een tolerante omgeving naar een positie van oorlogsvoering.” aldus generaal Raymond. Er zou een zeer nauwe samenwerking komen tussen het Spacecom en het National reconnaissance Office (NRO) die een gemeenschappelijke bevelstructuur voor ruimte-operaties krijgen. Dat is de eerste keer dat middelen van de inlichtingensector onder het operationele en tactische controle van het leger komen in geval van conflict.

In legerkringen wordt de oprichting van het US Space Command gezien als cruciale opstap naar de creatie van een zelfstandige Space Force als een nieuwe, bijkomende militaire macht.

Het Amerikaanse (militaire) establishment lijkt zich goed te voelen met president Trump in deze stap naar de militarisering van de ruimte.

Zie ook: http://www.uitpers.be/artikel/2018/09/24/trump-wil-space-force/


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.