Image
Gazamars

Beeld: SVM

VS-Congres ontkent dodental in Gaza
Artikel
3 minuten

Op donderdag 27 juni stemde het Huis van Afgevaardigden van het VS-Congres voor een amendement dat het ministerie van Buitenlandse Zaken officieel verbiedt om statistieken van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza te citeren, met name het dodental in de belegerde Palestijnse enclave. Het amendement gaat nu naar de Senaat.

De maatregel maakt deel uit van de jaarlijkse ‘Appropriations Bill’ voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (wetgeving die federale fondsen toekent aan het ministerie). Voorafgaand aan de stemming in het Huis van Afgevaardigden nam de Democrate Rashida Tlaib, het enige Congreslid van Palestijnse oorsprong, het woord. “Er is zo veel anti-Palestijns racisme in deze Kamer dat mijn collega’s niet eens willen erkennen dat Palestijnen überhaupt bestaan. Ze willen hun levens uitwissen, en nu willen ze zelfs ook hun bestaan uitwissen wanneer ze dood zijn”. Ze besloot haar betoog met de woorden: “Dit is genocide-ontkenning”.

Het amendement werd uiteindelijk goedgekeurd met 269 stemmen voor en 144 tegen. In totaal sloten 62 Democraten zich aan bij 207 Republikeinen (twee Republikeinen stemden tegen) om dit stukje wetgeving te steunen dat het politieke debat over de verwoestende impact van de Israëlische oorlog tegen de Palestijnen in Gaza, nog meer zal fnuiken.

Het amendement kwam er op gezamenlijk initiatief van de Democratische afgevaardigden Jared Moskowitz (Florida) en Josh Gottheimer (New Jersey), en de Republikeinse afgevaardigden Joe Wilson, Mike Lawler en Carol Miller. Moskowitz en Gottheimer lieten zich de afgelopen maanden al meermaals opmerken met hun acties om de Palestijnse rechten- en solidariteitsbeweging te ondermijnen. 

In april bijvoorbeeld introduceerden de twee Democraten, samen met een aantal Republikeinse collega’s, een wet die de zin “from the river to the sea, Palestine will be free”, als antisemitisch bestempelde. In november vorig jaar stemden de twee heren, samen met 20 andere Democratische afgevaardigden en de overgrote meerderheid van de Republikeinen in het Congres, voor het censureren van Rashida Tlaib omdat ze een video had gepost op X met daarin een fragment van demonstranten die dezelfde slogan aan het scanderen waren.    

Moskowitz en Gottheimer maakten ook deel uit van de grote groep Congresleden -in totaal 210, waarvan 62 Democraten- die een open brief richtten aan VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarin ze hun “walging” uitdrukten voor de rechtszaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof wegens genocide. En in maart bestempelde Gottheimer zijn Democratische collega’s die Israël niet steunen als “een kanker”.

“Het is walgelijk dat mijn collega's wetgeving steunen die Amerikaanse functionarissen verbiedt om zelfs maar het Palestijnse dodental te noemen", stelde Rashida Tlaib deze week voor de stemming in het Congres. Het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza is de enige officiële instantie die het Palestijnse dodental bijhoudt. De cijfers van dit ministerie worden systematisch geciteerd door internationale NGO’s, de Verenigde Naties en heel wat overheidsinstanties, ook in de VS en Israël. 

Op 24 juni, na bijna negen maanden van aanhoudend militair geweld, stond het aantal gedode Palestijnen in Gaza op 37.626, waaronder meer dan 15.000 kinderen. “Elk uur sterven zes kinderen in Gaza”, benadrukte Tlaib vanop het spreekgestoelte in het Congres. Deze cijfers zijn ongetwijfeld een onderschatting aangezien zeker 10.000 mensen vermist worden. Het grootste deel daarvan ligt waarschijnlijk onder het puin van de vele verwoeste gebouwen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.