Image
Cartoon: Latuff
Cartoon: Latuff
Barsten in de onvoorwaardelijke politieke steun van de VS voor Israël?
Artikel
4 minuten

Jaarlijks ontvangt Israël 3,3 miljard dollar aan militaire financiële steun van de Verenigde Staten, naast nog eens 500 miljoen voor samenwerkingsprogramma’s rond het raketafweersysteem. Bovendien kan Israël ook op een schijnbaar onvoorwaardelijke Amerikaanse politieke steun rekenen.

 De VS was het eerste land in de wereld dat Israël als staat erkende en was eveneens het eerste land dat Jeruzalem (inclusief het bezette Oost-Jeruzalem) in 2017 erkende als de hoofdstad van de joodse staat. Op de officiële website van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken staat letterlijk dat Israël “geen grotere vriend heeft dan de Verenigde Staten”.

De onvoorwaardelijke politieke, economische en militaire steun van de VS aan Israël gaat decennia terug en is partij-overschrijdend. Een groep leden van het Lager Huis en senator Bernie Sanders willen daar naar aanleiding van de genadeloze recente bombardementen op Gaza echter een einde aan stellen.

Op donderdag 20 mei diende Bernie Sanders -de onafhankelijke senator voor de staat Vermont en tot voor kort tegenkandidaat van Joe Biden voor de Democratische nominatie voor het presidentschap- een resolutie in die een wapenverkoop ter waarde van 735 miljoen dollar aan Israël wil blokkeren.

Hij argumenteerde dat de VS geen wapens zou mogen leveren aan een natie die bewust luchtbombardementen uitvoert op burgers. “Op een moment dat bommen gemaakt in de VS, Gaza verwoesten en vrouwen en kinderen doden, kunnen we niet simpelweg alweer eens een enorme wapenverkoop laten doorgaan zonder zelfs maar een debat in het Congres”, stelde hij. “Ik geloof dat de Verenigde Staten de weg moet helpen leiden naar een vredevolle en welvarende toekomst voor zowel Israëli’s als Palestijnen. We moeten grondig bekijken of deze wapens daar eigenlijk bij helpen, of dat ze gewoon het conflict voeden”.

VS-senator Bernie Sanders diende zopas een resolutie in die een wapenverkoop ter waarde van 735 miljoen dollar aan Israël wil blokkeren.

Een eenvoudige meerderheid is voldoende om de resolutie aan te nemen en de geplande verkoop van onder meer GPS-geleide bommen (JDAM’s) tegen te houden. Als president Joe Biden zijn veto gebruikt dan is een tweederdemeerderheid nodig in beide kamers van het Congres.

De resolutie van Sanders komt er in navolging van een resolutie die een dag eerder ingediend werd in het Lager Huis door een groep progressieve Democratische wetgevers, waaronder de bekende vertegenwoordiger van het 14de district in New York, Alexandria Ocasio-Cortez (bijgenaamd OAC).

Het Congres werd op 5 mei ingelicht van de nakende wapenverkoop en kreeg tot 20 mei de tijd om bezwaar aan te tekenen. Sanders’ resolutie kwam er dus op het laatste nippertje. De initiatieven in beide Huizen van het Congres tonen aan dat niet iedereen binnen de Democratische partij de standaard pro-Israëlische lijn nog genegen is.

“Al decennia verkoopt de VS voor miljarden dollars aan wapentuig aan Israël zonder ooit te eisen dat de basisrechten van de Palestijnen gerespecteerd worden. Op die manier hebben we rechtstreeks bijgedragen aan de dood, ontheemding en rechteloosheid van miljoenen. Op een moment waarop zovelen, inclusief president Biden, een staakt-het-vuren steunen, zouden we geen directe aanvalswapens naar eerste minister Netanyahu mogen sturen om het geweld te verlengen”, verklaarde OAC.

Het is nagenoeg onmogelijk dat de resoluties goedgekeurd worden. Alleen over de resolutie van Sanders moet bij wet ook effectief gestemd worden. Maar het feit dat er in de belangrijkste politieke arena van de VS openlijk kritiek geuit wordt op Israël is op zich al opmerkelijk.

De VS-president blijft alleszins ongelofelijk voorzichtig. Er wordt voortdurend gehamerd op het recht van Israël (nochtans een koloniale bezetter) op zelfverdediging. De oproep aan Netanyahu op woensdag 19 mei voor een “aanzienlijke de-escalatie”, was Bidens meest gewaagde uitspraak t.o.v. Israël tot nu toe.

In tegenstelling tot in de gevestigde politiek, is er een grote solidariteit voor de Palestijnen bij de Amerikaanse sociale burgerbewegingen. Vrijdag 14 mei bracht een coalitie van 140 organisaties -waaronder de vredesbeweging CODEPINK- een verklaring uit waarin Israël veroordeeld werd voor het bloedvergieten.

Black Lives Matter tweette: “We zijn een beweging die zich inzet voor de beëindiging van kolonialisme in alle vormen en blijven pleiten voor de Palestijnse bevrijding”.

Tijdens de vele solidariteitsacties die georganiseerd worden in de VS valt ook de actieve participatie van joodse progressieven op. Zij wijzen expliciet op het grote verschil tussen antisemitisme en legitieme kritiek op een specifiek politiek beleid van bezetting, apartheid en discriminatie gericht tegen de Palestijnen dat gevoerd wordt door een Israëlische regering in naam van alle joden.

Steeds meer leden van de joodse gemeenschappen in de VS -vooral onder de jongere generaties- weigeren vereenzelvigd te worden met de acties van de Israëlische staat. “Israël is een staat, geen persoon. Iedereen heeft het recht om de onrechtvaardige acties van een staat te veroordelen”, staat te lezen op de website van de progressieve joods-Amerikaanse organisatie Jewish Voice for Peace. Het is een devies dat nog door de meeste politici in de VS, maar ook door heel wat in Europa, genegeerd wordt. 
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

BDS

De Boycot, Desinvestering & Sancties-beweging (BDS) wil een einde brengen aan de internationale steun voor de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen. Vrede vzw ondersteunt de BDS-beweging in België. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.